Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για να διορθωθούν οι ατέλειες στα ωτικά πτερύγια (αυτιά) ή οι παραμορφώσεις που αφορούν τις περιοχές της έλικας της ανθέλικας και του λοβού. Σπανιότατα η ωτοπλαστική γίνεται για να ανακατασκευαστεί το πτερύγιο όταν εκλείπει  εντελώς. Η συνηθέστερη αιτία που πραγματοποιείται η ωτοπλαστική είναι τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά). Τα αυτιά είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς. Εάν αυτά δεν είναι συμμετρικά ή παρουσιάζουν ατέλειες τότε το βλέμμα επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου σε αυτά και παραβλέπει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αισθητικό πρόβλημα που αφορά τα αυτιά χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση και μειωμένη κοινωνικότητα.

Αφεστώτα ώτα και ωτοπλαστική

Η γωνία που θεωρείται αποδεκτή μεταξύ πτερυγίου και κεφαλιού είναι από 20 έως 30 μοίρες. Εάν η γωνία που σχηματίζεται ξεπερνά αυτό το μέγεθος τότε έχουμε το φαινόμενο των αφεστώτων ώτων. Η επέμβαση αφορά στη συντριπτική της πλειοψηφία μικρά αγόρια που την πραγματοποιούν πριν εισέλθουν στη σχολική τάξη. Τα κορίτσια κρύβουν το πρόβλημα καλύπτοντας τα αυτιά τους με τα μακριά μαλλιά και συνήθως αποφασίζουν να προχωρήσουν αργότερα σε ωτοπλαστική.

Ωτοπλαστική : Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να προβεί στην επέμβαση;

H ωτοπλαστική είναι η μοναδική επέμβαση πλαστικής ιατρικής που είναι δυνατό να πραγματοποιήσουν παιδιά από την ηλικία των έξι ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανάπτυξη των αυτιών σε αυτή την ηλικία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Το αισθητικό πρόβλημα των αφεστώτων ώτων γίνεται αντιληπτό από την πρώτη ημέρα γέννησης του παιδιού. Οι γονείς θορυβημένοι αποφασίζουν να υποβληθεί το παιδί τους στη συγκεκριμένη επέμβαση για να αποφύγουν όσο το δυνατόν τα αρνητικά σχόλια και τα  πειράγματα που ενδεχομένως δημιουργήσουν τραύμα στο παιδί τους οδηγώντας το στην εσωστρέφεια και την απομόνωση.

Όσον αφορά τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός περιορισμός  όποτε αποφασίσουν μπορούν να προβούν σε ωτοπλαστική για  να απαλλαγούν διά παντός από αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα.

Ωτοπλαστική : Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Στην περίπτωση που είστε ενήλικος ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας το λόγο που θέλετε να προβείτε σε ωτοπλαστική προκειμένου να διαπιστώσει αν τρέφετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και κατά πόσο χαρακτηρίζεστε από ψυχική ωριμότητα. Θα σημειώσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις για να  καταγράψει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος. Τέλος θα τραβήξει τις απαιτούμενες φωτογραφίες και  αφού συζητήσει μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες θα ορίσει την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική.

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την ωτοπλαστική;

Οι εξετάσεις που θα γίνουν πριν την ωτοπλαστική είναι οι συνήθεις που γίνονται πριν από κάθε επέμβαση για προληπτικούς λόγους: ηλεκτροκαρδιογράφημα και γενικές εξετάσεις αίματος.

Πόσο διαρκεί η ωτοπλαστική και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η διάρκεια εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο του  προβλήματος. Συνήθως όμως δεν ξεπερνά τις δύο ώρες. Εάν η ωτοπλαστική πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας έξι  έως δεκαπέντε ετών τότε ο τύπος αναισθησίας που προτιμάται είναι η γενική προκειμένου το παιδί να μην τραυματισθεί ψυχικά από την εμπειρία του χειρουργείου. Στην περίπτωση που πραγματοποιείται από άτομα άνω των 15 ετών τότε επιλέγεται η τοπική αναισθησία με μέθη.

Ωτοπλαστική : Αναλυτικά η επέμβαση για τη διόρθωση των αφεστώτων ώτων

Στην ουσία το πρόβλημα των αφεστώτων ώτων οφείλεται στην υποπλασία της ανθέλικας και προκύπτει λόγω γενετικής προδιάθεσης, υπάρχει δηλαδή κάποιος στην ευρύτερη οικογένεια που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Η τεχνική που θα ακολουθήσει ο πλαστικός χειρουργός εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος του ασθενή. Υπάρχουν όμως ορισμένα κοινά στοιχεία :

Αρχικά σχεδιάζονται προσεκτικά τα σημεία που απαιτούν αισθητική διόρθωση. Η τομή γίνεται στην οπίσθια πλευρά του αυτιού, στην πτυχή που υπάρχει ούτως ώστε αυτή να μην μπορεί να γίνει ορατή. Απομακρύνεται το πλεονάζον δέρμα και ο χόνδρος μορφοποιείται σχηματίζοντας ανθέλικα. Συρράφεται το πτερύγιο με ειδική τεχνική (διαδερμικά ράμματα) η οποία δεν επιτρέπει την ψηλάφισή  τους.

Ωτοπλαστική : Η πορεία μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση, εάν αυτή πραγματοποιήθηκε με τοπική αναισθησία και μέθη,επιστρέφετε σπίτι σας και δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο. Εάν όμως πραγματοποιήθηκε  με γενική αναισθησία εξέρχεστε του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα αφού ο γιατρός σας κατευθύνει σχετικά με την ειδική συμπεριφορά που θα πρέπει να υιοθετήσετε.  Επιβάλλεται να φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο, ο οποίος θα αφαιρεθεί ύστερα από μία εβδομάδα και θα αντικατασταθεί από έναν πιο λεπτό τον οποίο θα πρέπει να φοράτε για λίγες μέρες ακόμη. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα λοίμωξης και να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα. Έως ότου απορροφηθούν τα ράμματα (περίπου 12 ημέρες) θα επισκεφθείτε τουλάχιστον δύο φορές το ιατρείο για παρακολούθηση.

Ωτοπλαστική : Σε πόσες ημέρες θα επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Από τις πρώτες ημέρες μπορείτε να κάνετε ελαφρές οικιακές εργασίες αρκεί να δείχνετε τη δέουσα προσοχή. Δε θα πρέπει να εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία ούτε να γυμνάζεστε για περίπου ένα μήνα. Στην περίπτωση που δε σας ενοχλεί το ότι θα φοράτε επίδεσμο μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας έπειτα από μία εβδομάδα, στην αντίθετη περίπτωση έπειτα από 12 με 14 ημέρες που θα έχει αφαιρεθεί ο επίδεσμος και θα φοράτε μια ειδική  ελαστική κορδέλα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πόσο επώδυνη είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική είναι από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ο πόνος κατευνάζεται πλήρως με ήπια αναλγητικά και ο ασθενής απλά αισθάνεται μια ελαφρά δυσφορία και ίσως κάποιο μούδιασμα λόγω της πίεσης που ασκεί ο ελαστικός επίδεσμος στην περιοχή.

Ωτοπλαστική : Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Εάν ο πλαστικός χειρουργός διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση οι επιπλοκές είναι πρακτικά αδύνατες. Σπάνια ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες επιπλοκές όπως η εμφάνιση αιματώματος, η  ήπια αιμορραγία  ή  η δημιουργία φλεγμονής οι οποίες είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

Ωτοπλαστική : Αποτελέσματα

Μόλις αφαιρεθεί και ο δεύτερος ελαστικός επίδεσμος ,περίπου τη δωδέκατη ημέρα  μετά την ωτοπλαστική, παρόλο που τα αυτιά είναι ακόμη οιδηματώδη (πρησμένα) η διαφορά είναι εμφανής. Καθώς το οίδημα υποχωρεί,σταδιακά  η εμφάνιση των αυτιών βελτιώνεται. Το οριστικό αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από περίπου 3 μήνες και είναι πραγματικά εντυπωσιακό.