Αλλεργική ρινίτις και θεραπεία

  • Αλλεργική ρινίτιδα

Oι καλοκαιρινές κρίσεις φτερνίσματος, καταρροής και αποφραγμένης μύτης, σε συνδυασμό με μάτια με κνησμό και δακρύρροια ονομάστηκαν για πρώτη φορά «αλλεργική ρινίτιδα» στα μέσα του 19ου αιώνα. Το κύριο αίτιο της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι η αλλεργία στη γύρη. Τα συμπτώματα, όμως, της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα βασικά αλλεργιογόνα που συσχετίζονται είναι τα αλλεργιογόνα από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα κατοικίδια.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι, πραγματικά, η πιο συχνή αλλεργική πάθηση και έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, αφού προσβάλλει σήμερα το 10% του πληθυσμού. Όπως θα γνωρίζετε – πάρα πολύ καλά – αν είστε πάσχων, δεν επηρεάζεται μόνο η μύτη σας. Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι τα μάτια που έχουν κνησμό και δακρύζουν ασταμάτητα, μία πάθηση γνωστή ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα, και στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα το κυριότερο σύμπτωμα είναι τα κόκκινα μάτια με κνησμό και δακρύρροια. Επιπλέον, το 50% των ατόμων αυτών εκδηλώνουν και συμπτώματα άσθματος

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πιο συχνή – και πιο σοβαρή – στους εφήβους, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα διότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – την εποχή δηλαδή που οι μαθητές υποβάλλονται σε κρίσιμες εξετάσεις.

  • Συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Αν υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, το στόμα, τα αυτιά και ο λάρυγγάς σας μπορεί να σας προκαλούν κνησμό.

  • Κνησμός και φτέρνισμα

O πιο σημαντικός ρόλος της μύτης σας είναι να φιλτράρει τον αέρα και να προστατεύει τους πνεύμονές σας. O κνησμός και το φτέρνισμα οφείλονται στην επίδραση της ισταμίνης που απελευθερώνεται στους ιστούς της μύτης σας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη. O ερεθισμός μιας πολύ μικρής μόνο περιοχής της μύτης μπορεί να προκαλέσει άμεσο και έντονο φτέρνισμα, συνήθως υπό τη μορφή κρίσεων πέντε έως είκοσι φτερνισμάτων κάθε φορά. Κνησμός μπορεί να προκληθεί και στο στόμα σας, διότι η γύρη περνά από τη μύτη στο πίσω μέρος του λαιμού.

Oρισμένα άτομα αισθάνονται κνησμό και στα αυτιά τους, όχι λόγω κάποιων κόκκων γύρης που φθάνουν εκεί, αλλά ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης ενός κοινού νεύρου που συνδέει το πίσω μέρος του λαιμού με το αυτί.

  • Καταρροή

Τα ρουθούνια παραμένουν καθαρά μέσω της έκκρισης ενός κολλώδους υγρού, της βλέννας. Ωστόσο, όταν παρουσιάζετε μία αλλεργική αντίδραση στη γύρη, η μύτη σας μπορεί να εκκρίνει έως και ένα μικρό φλιτζάνι καθαρού, υδαρούς υγρού κάθε ώρα, το οποίο ρέει, υποχρεώνοντάς σας να ρουφάτε και να φυσάτε διαρκώς τη μύτη σας.

  • Συμφόρηση της ρινικής

Ενδεχομένως ανήκετε στο 50% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και είναι υποχρεωμένα να ανέχονται την απόφραξη της μύτης τους – το πιο ενοχλητικό από τα ρινικά συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στη διόγκωση του ρινικού ιστού, που οφείλεται, με τη σειρά του, στην απελευθέρωση ισταμίνης και λευκοτριένιων από τα σιτευτικά κύτταρα ύστερα από αλληλεπίδραση με κόκκους της γύρης

Όταν η μύτη σας είναι τελείως αποφραγμένη, υποφέρετε από πονοκεφάλους, έχετε διαταραγμένο ύπνο και αναπνοή από το στόμα, που σας κάνει να αισθάνεστε τον λάρυγγα και τη γλώσσα σας ξηρούς όταν ξυπνάτε το πρωί. Στις σοβαρές περιπτώσεις, δεν έχετε ούτε οσμή ούτε γεύση.

  • Παραρρινοκολπίτιδα

Oι παραρρίνιοι κόλποι – κοιλότητες γεμάτες αέρα στα οστά του κρανίου – καταλήγουν στη ρινική κοιλότητα. Όταν ο ιστός στη μύτη σας διογκώνεται, αποφράσσει τα ανοίγματα και τότε τα βακτηρίδια που παγιδεύονται στους παραρρίνιους κόλπους μπορεί να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας μία λοίμωξη που ονομάζεται παραρρινοκολπίτιδα. Η οξεία παραρρινοκολπίτιδα είναι πολύ οδυνηρή και προκαλεί πυρετό και αίσθημα δυσφορίας.

  • Μάτια με κνησμό και

Oι κόκκοι της γύρης μπορεί να μπουν εύκολα στα μάτια σας και εκεί μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση με τα σιτευτικά κύτταρα που υπάρχουν στον επιπεφυκότα, τη μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και την εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού. Η μεμβράνη αυτή ερεθίζεται και προκαλεί κνησμό, κάνοντας το μάτι σας να φαίνεται κόκκινο, εσείς δε παράγετε περισσότερα δάκρυα για να ξεπλύνετε την ενοχλητική ουσία, και έτσι προκαλείται δακρύρροια. Στη συνέχεια, συσσωρεύονται σωματίδια στην εσωτερική γωνία του ματιού, την οποία και τρίβετε για να τα απομακρύνετε. Αυτό, φυσικά, ερεθίζει ακόμα περισσότερο τους ιστούς του ματιού, κάνοντάς το να έχει ολοένα και περισσότερο κνησμό.

  • Χρόνια αλλεργική ρινίτιδα

Η πάθηση αυτή προκαλεί συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρόλο που τα κύρια αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα κατοικίδια ζώα, τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της επιπρόσθετης αλλεργίας στη γύρη

Η αποφραγμένη μύτη είναι πιο συχνό σύμπτωμα στη χρόνια ρινίτιδα σε σχέση με την εποχική, αν και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι λιγότερο συχνή. Τα παιδιά που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν συχνά «σακούλες» κάτω από τα μάτια τους. Πολλά παιδιά σκουπίζουν τη μύτη τους με τις παλάμες των χεριών τους, σπρώχνοντας την άκρη της μύτης προς τα επάνω και προκαλώντας την ανάπτυξη μιας ρυτίδας εγκάρσια στη μύτη.

  • Ερεθιστικές ουσίες

Oι περισσότεροι πάσχοντες εκδηλώνουν για πρώτη φορά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας όταν η πυκνότητα των κόκκων γύρης στον αέρα φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης των 50 κόκκων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Καθώς, όμως, η εποχή προχωρεί και η φλεγμονή των ιστών αυξάνεται, χρειάζονται όλο και λιγότεροι κόκκοι γύρης για να «πυροδοτήσουν» μία κρίση στα πολύ ευαίσθητα τοιχώματα της μύτης και των ματιών

Επιπλέον, υπάρχουν στον αέρα και άλλες ερεθιστικές ουσίες, όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή τη βιομηχανία, οι καπνοί από τα τσιγάρα, τα έντονα αρώματα, τα απορρυπαντικά και τα αεροζόλ για το σπίτι, που μπορεί να πυροδοτήσουν κάποια κρίση, κάνοντας τη ζωή σας ως πάσχοντος από αλλεργική ρινίτιδα ακόμα πιο δυσάρεστη.

Παρόλο που, στην πραγματικότητα, δεν είστε αλλεργικοί σε αυτές τις ερεθιστικές ουσίες, είστε πολύ ευαίσθητοι στις ερεθιστικές επιπτώσεις τους, διότι τα μάτια σας και τα τοιχώματα της μύτης σας έχουν γίνει υπερευαίσθητα λόγω της συνεχιζόμενης αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη.

  • Χρόνια αλλεργική ρινίτιδα

Η πάθηση αυτή προκαλεί συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρόλο που τα κύρια αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα κατοικίδια ζώα, τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της επιπρόσθετης αλλεργίας στη γύρη.

Η αποφραγμένη μύτη είναι πιο συχνό σύμπτωμα στη χρόνια ρινίτιδα σε σχέση με την εποχική, αν και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι λιγότερο συχνή. Τα παιδιά που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν συχνά «σακούλες» κάτω από τα μάτια τους. Πολλά παιδιά σκουπίζουν τη μύτη τους με τις παλάμες των χεριών τους, σπρώχνοντας την άκρη της μύτης προς τα επάνω και προκαλώντας την ανάπτυξη μιας ρυτίδας εγκάρσια στη μύτη.

  • Ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της αλλεργικής ρινίτιδας;

    Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργικά στις γύρεις που αιωρούνται στον αέρα. Αυτές προέρχονται από τα ανεμόφιλα φυτά, τα πιο συνήθη από τα οποία είναι τα αγρωστώδη, τα αγριόχορτα και τα δέντρα. Αντίθετα με την άποψη που κυριαρχεί, οι πάσχοντες είναι σπάνια αλλεργικοί στα φυτά με έντονα χρώματα ή αρώματα – οι βαρύτερες, κολλώδεις γύρεις των οποίων μεταφέρονται από φυτό σε φυτό από τα έντομα.
  • Γύρεις των

Ανάμεσα στα εκατοντάδες είδη χόρτων, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός είναι επαρκώς διαδεδομένα και παράγουν γύρη σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να προκαλέσουν υψηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα κόκκων γύρης. Το λόλιον το πολυετές ή ήρα, που καλλιεργείται αποκλειστικά για βοσκή, παράγει λιγότερη γύρη από τα παραδοσιακά αγρωστώδη.

Όταν η γη δεν υπόκειται σε αγροτική χρήση, τα αγρωστώδη κυριαρχούν – και, κατά συνέπεια, τα επίπεδα των κόκκων γύρης έχουν πιθανότητες να αυξηθούν.

Μεταξύ των διαφόρων ειδών χόρτων υπάρχει εκτεταμένη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Αν, λοιπόν, είστε αλλεργικοί σε ένα είδος, μπορεί να αντιδράσετε σε κάποιο βαθμό και σε άλλα.

Η εποχή της γύρης των χόρτων εκτείνεται από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου. Η ποσότητα της γύρης στον αέρα ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα. Κάθε είδος χόρτου σκορπίζει τη δική του γύρη μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Παρόλο που τα περισσότερα είδη ανθίζουν μία φορά την ημέρα νωρίς το πρωί, ορισμένα ανθίζουν και δεύτερη φορά, αργά το απόγευμα.

  • Γύρεις των

Oι πιο συνηθισμένες πηγές γύρεων είναι οι φουντουκιές, οι πλάτανοι, οι βελανιδιές, οι φτελιές, οι μελίες και οι σημύδες και η γύρη τους παράγεται την άνοιξη, λίγο αφότου βγάλουν φύλλα. Η εποχή των γύρεων των δέντρων είναι μικρότερη από εκείνη των γύρεων των χόρτων και διαρκεί από τέσσερις έως και έξι εβδομάδες, από τέλη Μαρτίου έως αρχές Μαΐου.

  • Γύρεις των αγριόχορτων

Στα παράλια της Μεσογείου, καθώς και στη Βόρεια Αμερική το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη της αμβροσίας, που είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς γύρης και ένας σημαντικός εκλυτικός παράγοντας αλλεργικής ρινίτιδας. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά άλλα αγριόχορτα η γύρη των οποίων μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα φύλλα της τσουκνίδας είναι καλυμμένα με τρίχες οι οποίες εγχέουν μέσα στο δέρμα παράγοντες που απελευθερώνουν ισταμίνη, προκαλώντας τον γνωστό πόνο, κνησμό και εξανθήματα. Oι τσουκνίδες ανθίζουν στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, σκορπίζοντας γύρη στον αέρα καθώς ο ήλιος λάμπει πάνω από τους νεαρούς ανθούς. Ευτυχώς, η αλλεργία στις γύρεις τους φαίνεται να είναι σχετικά ασυνήθης.

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας, η παριετάρια ή περδικάκι, που παράγει μεγάλες ποσότητες έντονα αλλεργιογόνου γύρης και αποτελεί ένα σημαντικό αίτιο εκδήλωσης συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

  • Σπόροι ελαιοκράμβης

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η εμπορική καλλιέργεια της ελαιοκράμβης έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η γονιμοποίηση γίνεται εν μέρει μέσω του ανέμου και εν μέρει από τα έντομα. Παρόλο που το έντονο κίτρινο χρώμα του ανθού κάνει ιδιαίτερα προφανή την παρουσία του, λίγα άτομα είναι πραγματικά αλλεργικά στη γύρη του.

  • Μύκητες

Αυτοί οι σαπροφυτικοί και παρασιτικοί οργανισμοί είναι πολύ ευπροσάρμοστοι και μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε υπάρχει υγρασία και οξυγόνο. Αποτελούνται από μακριά, λεπτά νήματα που αναπτύσσονται πάνω στην επιφάνεια οργανικών υλών όπως η κοπριά, τα σάπια φρούτα και το χαλασμένο τυρί

  • Cadosporium herbarum

O μύκητας αυτός παράγει ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα σπορίων και είναι ο πιο συνηθισμένος αλλεργιογόνος μύκητας. Μεταξύ Μαΐου και Oκτωβρίου, παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση σπορίων, φτάνοντας μέχρι και τα 15.000 σπόρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. O μύκητας εποικεί στα φυλλώματα και στις φυτικές ύλες, ιδίως στο χορτάρι, και τα σπόρια είναι αρκετά συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας αλλεργικής ρινίτιδας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδίως όταν το χορτάρι είναι κουρεμένο. Αν τα συμπτώματά σας δεν συμπίπτουν με τα επίπεδα των γύρεων των χόρτων, μπορεί να οφείλονται στον μύκητα Cadosporium

  • Aternaria aternata

Αυτός είναι ένας άλλος ιδιαίτερα συνηθισμένος μύκητας, που απαντάται στην κοπριά και στο σαθρό ξύλο και αποτελεί το βασικότερο αίτιο εκδήλωσης αλλεργικών νόσων στις ΗΠΑ. Μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα και άσθμα το φθινόπωρο, ιδίως κατά τη διάρκεια του θερισμού.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα;


Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως και των λοιπών αλλεργιών, βασίζεται στην αποφυγή των αλλεργιογόνων. Δεδομένου ότι τα σύννεφα των κόκκων γύρης μεταφέρονται από τον αέρα στις αστικές περιοχές, τα επίπεδα μπορεί να είναι υψηλά ακόμα και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, είναι δύσκολο δε να αποφύγετε τους κόκκους της γύρης. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη (βλέπε το παραπάνω πλαίσιο

Μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη :

  • Να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γύρης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.
  • Προσπαθήστε να μένετε μέσα όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά.
  • Τις νύχτες με άπνοια, να κοιμάστε με τα παράθυρα του υπνοδωματίου σας κλειστά, ώστε η γύρη να μη μπορεί να εισέλθει.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου για να εμποδίζετε τη γύρη να μπει στα μάτια σας.
  • Ζητήστε από κάποιον άλλο να κουρεύει το γρασίδι.
  • Όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Όταν πρόκειται να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο, προτιμήστε ένα με ειδικό φίλτρο στο σύστημα εξαερισμού.
  • Να κάνετε τις διακοπές σας σε παράκτιες περιοχές· η θαλάσσια αύρα κρατά τη γύρη στην ενδοχώρα.
  • Nα κάνετε μπάνιο και να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ, για να απαλλάσσεσθε από τους κόκκους της γύρης.
  • Τροφές και αλλεργική ρινίτιδα

Oι αλλεργίες τροφικής αιτιολογίας προκαλούν σπάνια συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας. Μολαταύτα, ορισμένα άτομα διαπιστώνουν ότι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη δίαιτά τους τους ανακουφίζει, σε κάποιο βαθμό, από τα ρινικά τους συμπτώματα, και ιδιαίτερα τις υπερβολικές ρινικές εκκρίσεις. Υπάρχει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ της γύρης των σημύδων και ορισμένων αλλεργιογόνων φρούτων, ιδίως των μήλων. Ένα στα είκοσι άτομα που έχουν χρόνια ρινίτιδα είναι ευαίσθητο στην ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen), που μπορούν να «πυροδοτήσουν» συμπτώματα και σχετίζονται με την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.

  • Φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας άλλαξε ριζικά χάρη στη δυνατότητα που απέκτησαν οι πάσχοντες να αγοράζουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

  • Αποσυμφορητικά

Τα πιο διαδεδομένα αποσυμφορητικά είναι η οξυμεταζολίνη (Afrazine) και η ξυλομεταζολίνη (Otrivine) υπό τη μορφή σταγόνων για τη μύτη ή σπρέι. Ενεργούν γρήγορα και συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της μύτης. Τα αποτελέσματά τους διαρκούν για μία σχετικά μικρή χρονική περίοδο όταν χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι οι σταγόνες εφεδρίνης.

Πολύ αποτελεσματικά είναι και τα τοπικά αποσυμφορητικά, αρκεί να θυμάστε ότι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 14 ημέρες. Η μακρόχρονη χρησιμοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα της μύτης, κάνοντας τη συμφόρηση της μύτης χειρότερη μόλις περάσει η επήρεια του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, μπαίνετε στον πειρασμό να τα χρησιμοποιείτε όλο και πιο συχνά προκειμένου να αποσυμφορήσετε τη μύτη σας. Τα αποσυμφορητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης πριν από τη χρήση κάποιου αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

  • Αντιισταμινικά

Καθώς μπορείτε πλέον να αγοράσετε από το φαρμακείο τα σύγχρονα, μη καταπραϋντικά αντιισταμινικά της δεύτερης γενιάς, καλό είναι να προτιμάτε πάντα κάποιο από αυτά αντί για τα παλαιότερα καταπραϋντικά αντιισταμινικά όπως η χλωροφενιραμίνη (Piriton) ή η κλεμαστίνη (Tavegi).

Παρόλο που αυτά τα αντιισταμινικά επιφέρουν σπάνια υπνηλία, καλό είναι να προσέχετε όταν οδηγείτε και να αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα, η αστεμιζόλη και η τερφεναδίνη έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. Κάτι τέτοιο έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί εφόσον λαμβάνετε ταυτόχρονα το μυκητοκτόνο κετοκοναζόλη ή το αντιβιοτικό ερυθρομυκίνη.

Καθώς αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν ελάχιστες διαφορές ως προς την αποτελεσματικότητά τους, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε εκείνα που μπορεί να επιφέρουν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η φεξοφεναδίνη είναι ενεργό προϊόν της τερφεναδίνης μετά τη διάσπασή της στο ήπαρ. Αντίθετα με την τερφεναδίνη, δεν επηρεάζει την καρδιά, είναι αποτελεσματική και ασφαλής και καλό είναι να προτιμάται της τερφεναδίνης. Η λοραταδίνη, η σεριτιζίνη και η φεξοφεναδίνη μπορεί να συσταθούν ως μη καταπραϋντικά και αποτελεσματικά αντιισταμινικά. Αυτά τα αντιισταμινικά πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σε παιδιά άνω των 12 ετών. O γιατρός, ωστόσο, μπορεί να σας γράψει αυτά τα αντιισταμινικά και για νεώτερα παιδιά. Η λοραταδίνη μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά άνω των 2 ετών

Δεν αντιδρά κάθε οργανισμός το ίδιο σωστά σε όλα τα αντιισταμινικά· μπορεί, λοιπόν, να χρειαστεί να δοκιμάσετε ένα ή δύο πριν βρείτε το σκεύασμα που σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχει και ένα άλλο αντιισταμινικό, που ονομάζεται ακριβαστίνη (Sembrex), το οποίο διατίθεται προς το παρόν στη Μεγάλη Βρετανία μόνο από γιατρό. Χρειάζεται να το λαμβάνετε τρεις φορές την ημέρα. Τα αντιισταμινικά μπορεί να ψεκαστούν κατευθείαν μέσα στα ρουθούνια και υπάρχει και ένα σκεύασμα, η αζελαστίνη (Rhinoast), που κυκλοφορεί ως ρινικό σπρέι το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα. Παρόλο που το σκεύασμα αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρινίτιδας, δεν έχει, αντίθετα με τα αντιισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα, κανένα αποτέλεσμα στα αλλεργικά συμπτώματα που επηρεάζουν τα μάτια.

  • Αντιισταμινικά που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού Σεριτιζίνη (Zirtec) — 10 mg κάθε πρωί
    • Λοραταδίνη (Caritine) — 10 mg κάθε πρωί
    • Αστεμιζόλη (Hismana) — 10 mg κάθε πρωί
    • Φεξοφεναδίνη (Tefast) — 120 mg κάθε πρωί
  • Αντιαλλεργικά σκευάσματα
  • Τα αντιαλλεργικά σκευάσματα αποτελούν ουσιαστικά τον στυλοβάτη της αγωγής για την πιο επίμονη ρινίτιδα και πρέπει να λαμβάνονται τακτικά. Το χρωμογλυκικό νάτριο (Rhinacrom) εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ αλλεργιογόνου και σιτευτικών κυττάρων, για απελευθέρωση ισταμίνης και λευκοτριένιων, που είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματά σας. Είναι χρήσιμο για την επίμονη ρινίτιδα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά, και ως υδαρές σπρέι με 4% περιεκτικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δύο έως τέσσερις φορές ημερησίως.
  • Το χρωμογλυκικό νάτριο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταγόνες για τα μάτια έως τέσσερις φορές την ημέρα ή ως αλοιφή για την αντιμετώπιση του κνησμού των βλεφάρων. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα σκευάσματα, όπως το Cariteyes ή το Opticrom, χωρίς συνταγή, από το φαρμακείο. Αυτές οι σταγόνες για τα μάτια περιέχουν ένα συντηρητικό που ονομάζεται βενζαλκόνιο και το οποίο προκαλεί ενίοτε μία αντίδραση αλλεργικού τύπου. Όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις σταγόνες για τα μάτια ή την αλοιφή, δεν πρέπει να φοράτε μαλακούς φακούς επαφής, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα από το συντηρητικό.
  • Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την ήπια και σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα και περιλαμβάνουν τη συμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Μειώνουν τη φλεγμονή των τοιχωμάτων της μύτης και καταπολεμούν αποτελεσματικά όλα τα συμπτώματα. Για λόγους που δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί, ο ψεκασμός αυτών των φαρμάκων μέσα στη μύτη συμβάλλει και στην ανακούφιση από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Τα ρινικά σπρέι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά σε καθημερινή βάση. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να χορηγηθούν υπό τη μορφή δισκίων που ενεργούν γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μία περίοδο περίπου 14 ημερών. Σας απαλλάσσουν πλήρως από τα συμπτώματα και είναι ιδανικά για συγκεκριμένες περιόδους που χρειάζεται να είστε σε άψογη φόρμα – εν όψει, για παράδειγμα, κάποιων κρίσιμων εξετάσεων ή ενός γάμου. Oι ενέσεις κορτικοστεροειδών μακροχρόνιας δράσης δεν συνιστώνται λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών τους.

  • Απευαισθητοποίηση
  • Η απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία με έγχυση συγκεκριμένων αλλεργιογόνων συνίσταται στην υποδόρια έγχυση αυξανόμενης ποσότητας καθαρού διαλύματος γύρης ανθέων έως ότου μειωθεί η ευαισθησία σας στο αλλεργιογόνο. Προκειμένου να επωφεληθείτε πλήρως από τη θεραπεία, πρέπει να κάνετε ενέσεις με την ανώτατη δόση κάθε μήνα για μια περίοδο 2-3 ετών. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα που δεν έχει ανταποκριθεί στην αγωγή με αντιφλεγμονώδη. Λόγω των κινδύνων σοβαρών αντιδράσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και την κατάρρευση (αναφυλαξία), οι ενέσεις μπορεί να γίνονται μόνο σε εξειδικευμένες κλινικές, όπου υπάρχει πλήρης δυνατότητα ανάνηψης. Oι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για 60 λεπτά ύστερα από κάθε ένεση.
  • Οι στόχοι της αγωγής
    • Το ιδεώδες είναι να απαλλάσσει τους πάσχοντες από τους περιορισμούς που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν απερίσπαστοι την εργασία ή το σχολείο τους και να απολαμβάνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.
    • Η αγωγή πρέπει να αποσκοπεί στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, περιλαμβανομένων του φτερνίσματος, της καταρροής, της συμφόρησης της ρινικής κοιλότητας και της δακρύρροιας.
    • Στις μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις, η αγωγή πρέπει να στοχεύει στην υποκείμενη φλεγμονή.
    • Oι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων δεν πρέπει να επηρεάζουν ή να περιορίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ή την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.
    • Η αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα δεν πρέπει να επηρεάζει την ικανότητα του πάσχοντος να οδηγεί ή να χειρίζεται μηχανήματα.
    • Η δοσολογία πρέπει να είναι απλή ώστε να μπορούν οι πάσχοντες να ακολουθούν τη θεραπεία.
    • Δεν πρέπει να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με οποιαδήποτε άλλα
    • φάρμακα που λαμβάνει ο πάσχων.
  • Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας με Rhinolight

Η θεραπεία με Rhinolight είναι μια μη επεμβατική, χωρίς νάρκωση και ανώδυνη θεραπεία που αναπτύχθηκε στην Ουγγαρία και έχει κλινικά που χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, στην ηπειρωτική Ευρώπη, για πάνω από 5 χρόνια. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση ή τη διακοπή όλων των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτό αναστέλλει την αλλεργική αντίδραση στη μύτη σας, η οποία οδηγεί σε αλλεργικά συμπτώματα όπως κνησμό, ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτάρνισμα, κλπ.

  • Aπαιτούνται πολλές θεραπείες με Rhino light;

Εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Συνήθως 2-3 θεραπείες την εβδομάδα σε συνολική διάρκεια θεραπείας δύο εβδομάδων είναι αρκετές. Αν κάποιος είναι αλλεργικός σε πολλά , περισσότερες αγωγές πρέπει να ληφθούν και ειδικός πρέπει να κληθεί για να γνωμοδοτήσει. Στην περίπτωση των αλλεργιών που επικρατούν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο των 6 εβδομάδων, τρεις θεραπείες την πρώτη εβδομάδα μέρα παρά μέρα και μια θεραπεία την εβδομάδα για τις υπόλοιπες πέντε εβδομάδες.

  • Πόσο κοστίζει η θεραπεία;

Λόγω της καινοτομία της, η μέθοδος αυτή δεν καλύπτεται ακόμη από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας σχετικά με το κόστος της θεραπείας.

  • Η θεραπεία με Rhino light αφορά όλους τους αλλεργικούς ασθενείς η κάποιοι πρέπει να εξαιρεθούν;

Μία πλήρης ΩΡΛ εξέταση πρέπει να προηγηθεί της θεραπείας. Έτσι σε περιπτώσεις συνύπαρξης μεγάλης σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, πολυπόδων στη μύτη η άλλων ανατομικών παραλλαγών και αλλεργικής ρινίτιδας τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα και ίσως είναι πιο σωστό να προηγηθεί η χειρουργική αποκατάσταση της όποιας ανατομικής ιδιαιτερότητας τής θεραπείας με Rhino light. Επίσης επειδή η εμπειρία μας όσον αφορά την θεραπεία με Rhino light είναι μικρή σε παιδιά κάτω των 10 ετών καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτές τις ηλικίες.

  • Μπορεί το αποτέλεσμα θεραπείας με Rhino light να επιφέρει πλήρη ίαση;

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν την υποχώρηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και ορισμένοι από αυτούς έχουν ανακάμψει πλήρως. Κλινική μελέτη για το κατά πόσον η θεραπεία με Rhinolight μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς μόνιμα από τα συμπτώματα, είναι σε εξέλιξη.

Ποια είναι η θεωρητική βάση της θεραπείας; Αυτή είναι μια ειδική, υψηλής έντασης φωτοθεραπεία, η οποία θεωρείται μια μοναδική ιατρική θεραπεία σε όλο τον κόσμο που είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό στη Δερματολογία. Η θεραπεία με Rhinolight μειώνει το επίπεδο της ανοσολογικής απόκρισης στη μύτη λόγω της παρουσίας του αλλεργιογόνου.

  • Είναι η θεραπεία επώδυνη;

Όχι, δεν είναι. Κάθε συνεδρία διαρκεί για λίγα λεπτά, χωρίς καμία ενόχληση.

  • Πόσο διάστημα απαιτείται για να καταλάβω τη διαφορά;

Το διάστημα αυτό ποικίλει από ασθενή σε ασθενή ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί των οποίων τα συμπτώματα βελτιώνονται ήδη μετά την πρώτη θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εντείνονται μετά τις πρώτες θεραπείες, αλλά είναι κάτι προσωρινό, και θα περάσει γρήγορα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν βελτίωση εντός δύο εβδομάδων.

  • Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες της θεραπείας με Rhinolight;

Περιστασιακά, ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου θα μπορούσε να συμβεί, η οποία μπορεί εύκολα να προληφθεί ή να θεραπευτεί με βιταμίνη Α σε μορφή ρινικής αλοιφής ένα ή ρινικού σπρέι.

  • Μπορεί η θεραπεία Rhinolight να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ναι, συνιστάται επειδή τα περισσότερα φάρμακα είτε δεν συνιστώνται ή μπορεί να εφαρμοστούν μόνο σε περιορισμένο βαθμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού .

  • Μπορεί η θεραπεία Rhinolight να χορηγούνται σε αθλητές;

Ναι . Συνιστάται ιδιαίτερα για τους αθλητές για τους οποίους η χρήση των στεροειδών απαγορεύεται.

  • Μπορεί η θεραπεία Rhinolight να χορηγείται μαζί με άλλους αντιαλλεργικές θεραπείες ;

Ναι, όμως, στους περισσότερους ασθενείς τα φάρμακα αλλεργίας έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, επομένως το Rhinolight μπορεί να δοθεί σε αυτούς ως συμπληρωματική θεραπεία.

  • Υπάρχουν άλλες παρόμοιες συσκευές στο εμπόριο(ιατρική λάμπες) για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ;

Οχι, δεν υπάρχουν. Πρόκειται για μια μοναδική ιατρική θεραπευτική μέθοδο. Μόνο εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν Rhinolight και το φάσμα των Rhinolight είναι διαφορετικό από εκείνο των ιατρικών λαμπτήρων που υπάρχουν στο εμπόριο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει άλλες μέθοδοι φωτοθεραπείας εξίσου αποτελεσματικές στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως το Rhinolight. Το Rhinolight είναι μια υψηλής έντασης σύνθετου φωτός, που ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργιών. Το Rhinolight χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μόνο του ρινικού βλεννογόνου και έχει παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας