Πότε πρέπει να γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος στα νεογνά;
Ο έλεγχος ακοής συστήνεται για όλα τα νεογνά μετά τη γεννησή τους. Το γεγονός ότι το βρέφος ανταποκρίνεται σε ήχους δε σημαίνει ότι έχει φυσιολογική ακοή. Παρότι σχεδόν όλα τα μωρά διαθέτουν φυσιολογική ακοή, περίπου 1-4 στα 1000 γεννιούνται με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής η και κωφωση. Τους πρώτους μήνες της ζωής δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε την απώλεια ακοής χωρίς τον νεογνικό ακοολογικό έλεγχο. Πολλά βρέφη με βαρηκοϊα μπορούν να ακούσουν κάποιους ήχους αλλά όχι αρκετούς για να αναπτύξουν πλήρη ικανότητα ομιλίας. Στις μισές περίπου παθολογικές περιπτώσεις, δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου, ενώ στις υπόλοιπες συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό βαρηκοϊας, πρόωρος τοκετός, ενδομήτριες ή περιγεννητικές λοιμώξεις ή/και δυσπλασίες προσώπου/κρανίου.
Γιατί είναι απαραίτητος;
Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται και ένας απο τους βασικούς τρόπους συλλογής πληροφοριών είναι η ακοή. Εάν υπάρχει βαρηκοΐα πρόβλημα το οποίο δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση, θα παρουσιαστούν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Βάση μελετών, παιδιά με βαρηκοϊα που θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, θα αναπτύσουν συνήθως ικανοποιητικές γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες.
Πως γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος;
Γίνεται με τη μέθοδο των ωτοακουστικών εκπομπών (Otoacoustic Emissions,). Με ακίνδυνο και ανώδυνο τρόπο, ενώ το μωρό κοιμάται, καταγράφονται τα ηχητικά κύματα που παράγονται στο έσω ους, με χρήση ειδικού εξοπλισμού. Δηλαδή αποστέλλονται συγκεκριμένοι ήχοι (clicks) στο αυτί του νεογνού. Οι ήχοι αυτοί ερεθίζουν τον κοχλία, ο οποίος ¨απαντά¨ εκπέμποντας τις εν λόγω ωτακουστικές εκπομπές, τις οποίες στη συνέχεια η συσκευή λαμβάνει και αξιολογεί.
Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Σε περίπτωση καταγραφής παθολογικών ωτοακουστικών εκπομπών, ο ιατρός προχωραει σε περαιτέρω έλεγχο του νεογνού η παιδιού με ακουστικά προκλητα δυναμικά (ABR) για κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Τι γίνεται εάν το παιδί μου δεν έκανε έλεγχο ακοής ως νεογνό;
Ο έλεγχος ακοής είναι σημαντικός ακόμη κι αν το παιδί δεν είναι πια νεογνό και μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία. Είναι, δε, απαραίτητος στις περιπτώσεις που έχετε αμφιβολίες για την ανάπτυξη του λόγου ή/και της ακοής του παιδιού σας,
Aκουστικά προκλητά δυναμικά (ABR)
Τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση, και μπορούν να ανιχνεύσουν παθήσεις του ακουστικού νεύρου πριν ακόμη είναι αναγνωρίσιμες στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Τα ακουστικά προκλητά δυναμικά (ABR) είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για την διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας από τη γέννηση έως και τα 3-4 χρόνια της ζωής.
Με τη μέθοδο αυτή καταγράφουμε τις απαντήσεις του ακουστικού νευρικού συστήματος μεσω ηλεκτροδλιων που τοποθετούνται στο πρόσωπο και πίσω απο τα αυτιά σε διάφορες εντάσεις ήχου που αναπαράγονται μέσω ακουστικών υπο μορφή ήχων (clics).
Η εξέταση με ABR μπορεί να βοηθήσει στο να διαγνωστεί μια απώλεια ακοής καθώς και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά .
Η εξέταση γίνεται στο χώρο του ιατρείου, διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά για κάθε αυτί με μέθη ,εφόσον είναι απαραίτητη, και την παρουσία αναισθησιολόγου.