Botox – Υαλουρονικό οξύ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΤΟΧ

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: Τις στατικές ρυτίδες και τις δυναμικές ρυτίδες. Οι στατικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές ρυτίδες είναι αυτές που δημιουργούνται όταν το πρόσωπο εκφράζεται. Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές.
Η λειτουργία του botox συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της υπεριδρωσίας καθώς και του πονοκεφάλου. .

Το botox αποτελεί εμπορική ονομασία σκευάσματος Βοτουλινικής Τοξίνης και πολλοί θεωρούν ότι η θεραπεία ονομάζεται έτσι αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό. Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά σε χώρες εκτός Ευρώπης που έχει χρησιμοποιηθεί η ουσία αυτή από άγνωστα, μη-εγκεκριμένα σκευάσματα που προέχονται από την Κίνα και έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη θεραπεία με botox οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Θεραπεία ρυτίδων με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος. Προτού προχωρήσετε στη θεραπεία ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει το πρόσωπό σας και τις ανάγκες του.
Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox;

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Επίσης την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και η προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης για πολλά χρόνια.

Θα διατηρήσω την εκφραστικότητά μου;

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός καθώς η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα τη σταδιακή τους λείανση. Έτσι μετά από μερικούς μήνες το δέρμα είναι ανανεωμένο και πολύ πιο φρέσκο από ότι πριν τη θεραπεία.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με botox;

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συνήθως μετά τη θεραπεία δημιουργούνται μικρές και παροδικές εκχυμώσεις που προέρχονται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας τα οποία χάνονται μέσα σε 10 λεπτά. Επίσης από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Σε περίπτωση κακής χρήσης του φαρμάκου από το γιατρό μπορεί να προκληθούν ασυμμετρίες στο πρόσωπο ή βλεφαρόπτωση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρό ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στη συγκεκριμένη τεχνική.

Τι θα γίνει αν αποφασίσει κάποιος να μην ξανακάνει botox;

Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την πλήρη κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται σταδιακά στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω botox;

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες ο αριθμός των θεραπειών με botox για ένα άτομο δεν είναι συγκεκριμένος και ούτε υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και περιορίζονται κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%) που έχουν αναπτύξει αντισώματα στη δραστική ουσία του φαρμάκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δράσει στο πρόσωπό τους.

Πονάει η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη αν γίνει από έμπειρο γιατρό. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγμιαίο τσίμπημα και η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Πότε δεν πρέπει να κάνει κάποιος botox;

Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις και η θεραπεία μπορεί να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή (laser, χημικό peeling κτλ). Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες. Επίσης για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο γαλουχίας.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας έρχονται σταδιακά (το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες), διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μια και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

Πρέπει μετά τη θεραπεία να μείνει κάποιος στο σπίτι;

Όχι. Μετά τη θεραπεία, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι αχνά ερυθήματα (κοκκινίλες) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου από τα τσιμπήματα της βελόνας για 10-15 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την έξοδο από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί. Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν λοιπόν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για θεραπεία με botox είναι το άτομο που:
• Θέλει να κάνει μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία
• Επιθυμεί τα αποτελέσματα να είναι σταδιακά ώστε τίποτα να μην «προδώσει» τη θεραπεία
• Επιθυμεί μια ήπια βελτίωση των ρυτίδων του και μια πιο δροσερή όψη
• Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα
• Κατανοεί τους περιορισμούς της θεραπείας για τις πρώτες ώρες
• Δεν επιθυμεί ριζική αλλαγή στο πρόσωπό του
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες ..

Η ονομασία botox είναι εμπορική ονομασία συγκεκριμένου προϊόντος και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Botulinum Toxin. Παρά το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η θεραπεία έτσι, η ουσία που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα είναι η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α και υπάρχουν και άλλες εμπορικές ονομασίες της ίδιας ουσίας. Τα σκευάσματα που υπάρχουν είναι εγκεκριμένα από τους επίσημους οργανισμούς πολλών κρατών για άλλες νευρολογικές χρήσεις αλλά όχι για τη θεραπεία των ρυτίδων μέχρι σήμερα.

Πρέπει να ..

• Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε
• Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή
• Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών
• Σεβαστείτε τους περιορισμούς της θεραπείας που θα σας δοθούν από το γιατρό σας
• Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει επέμβαση στην περιοχή που κάνετε botox

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Πρόκειται για έναν υδρόφιλο, δομικό πολυσακχαρίτη που βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό, στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα αλλά και σε άλλους τύπους ιστών όπως και σε άλλους οργανισμούς.

Τα μοντέρνα, συνθετικά, ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, αποτελούν προϊόντα βιοτεχνολογίας και έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως ασφαλή στην καθημερινή πράξη.

Σε ποιες μορφές διατίθεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ με την μορφή της διάφανης γέλης χρησιμοποιείται ως ενέσιμο εμφύτευμα για την βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και την αύξηση του όγκου των χειλέων ή των ζυγωματικών και αυτό αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας ιστοσελίδας. Επιπλέον ως ενέσιμο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται στην μεσοθεραπεία του προσώπου είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες.

Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί επίσης ως τοπικό σκεύασμα σε μορφή κρέμας, γέλης, spray, ή επιθέματος με τη μορφή εμποτισμένης γάζας.

Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο συστατικό του δέρματος όπως αναφέρθηκε παραπάνω, που ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση των ιστών. Μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του.

Επιπλέον η παρουσία του βελτιώνει την ελαστικότητας του δέρματος, επιβραδύνει την μετακίνηση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες ενώ ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική του ικανότητα.

Μετά την έγχυση του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, τα μικρο-σωματίδια της γέλης του υαλουρονικού οξέος απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό και καθώς διασπώνται τη θέση τους την παίρνουν μόρια νερού. Τελικά η γέλη δισπάται πλήρως και απορροφάται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα.

Πού εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται για την αποκατάσταση των ρυτίδων και των βαθιών πτυχώσεων του προσώπου. Συγκεκριμένα :
1. Στις ρινοπαρειακές αύλακες
2. Στις γωνίες του στόματος
3. Στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστού)
4. Για τον βελτίωση του περιγράμματος των χειλέων
5. Για την αύξηση του όγκου των χειλέων
6. Για την αύξηση του όγκου των ζυγωματικών
7. Σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, για τις ρυτίδες του μετώπου η. 8. Σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, για τις ρυτίδες του μεσοφρύου
9. Σε συνδυασμό με ΒΟΤΟΧ, για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Τα εμφυτεύματα του συνθετικού, διασταυρούμενου υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής που ποικίλει από 6-12 μήνες. Η τελική διάρκεια του προϊόντος εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους όπως η ηλικία του ασθενούς, η κινητικότητα των μυών και ο βαθμός εκφραστικότητας του προσώπου, ο τρόπος ζωής και το προϊόν που επιλέγεται για θεραπεία.

Τα ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα και κατά συνέπεια ασφαλή και εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.

Πώς επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, με την έγχυση της υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση είναι ένα υδατοδιαλυτό πρωτεϊνικό ένζυμο που δρα μόνο στο σημείο της έγχυσής της προκαλώντας την υδρόλυση και καταστροφή του υαλουρονικού οξέος.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί επί του παρόντος το μοναδικό ενέσιμο υλικό του οποίου υπάρχει η δυνατότητα εξουδετέρωσής του μετά την έγχυση στο δέρμα γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την ασφάλειά του.

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι φυσικό συστατικό του δέρματος και αποτελεί προϊόν βιοσύνθεσης δηλαδή δεν είναι ζωικής προέλευσης. Έτσι, θεωρείται σπάνια η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης και δεν χρειάζεται να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας. Επιπλέον εάν κριθεί σκόπιμο, είναι δυνατή η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος με υαλουρονιδάση όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Όλα τα στοιχεία αυτά έχουν κάνει το υαλουρονικό οξύ τη δεύτερη πιο δημοφιλή ενέσιμη θεραπεία στις γυναίκες στο χώρο της κοσμετολογίας και την τρίτη στους άνδρες.

Σε ποιους αντενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στα εξής:
• Εγκυμοσύνη
• Θρομβοεμβολικά επεισόδια
• Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
• Ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ

Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που διαρκεί μερικά λεπτά. Δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, γίνεται καλά ανεκτή ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησία με εξαίρεση την περιοχή των χειλέων.

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Μετά τη θεραπεία με με υαλουρονικό οξύ είναι πιθανό να εμφανισθεί ελαφρό οίδημα και απανιότερα εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων. Το οίδημα μπορεί να είναι λίγο πιο έντονο στα χείλη ή τα ζυγωματικά. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενες και διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η ηλικία έναρξης της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι ουσιαστικά υποκειμενική και καθορίζεται από τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Στην πλειονότητα των ασθενών η συγκεκριμένη θεραπεία φαίνεται να αρχίζει κατά την 4η-5η δεκαετία της ζωής.

Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί συνδυαστεί εξαιρετικά με BOTOX, επιτυγχάνοντας έτσι την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία αναδόμησης του προσώπου. Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με peelings, laser καθώς και με μεσοθεραπεία.

Ποιο το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ εξατομικεύεται ανάλογα με το προϊόν που επιλέγεται, την ποσότητα που απαιτείται αλλά και τα σημεία του προσώπου που επιθυμεί ο ασθενής να βελτιώσει.